دسترسی به غذاي سالم و کافی، آب آشامیدنی و هواي پاك از بدیهیترین حقوق همه انسانها میباشد و تولید و تأمین این نیازها براي شهروندان، وظیفه ذاتی همه دولتها است. از طرفی حفظ محیطزیست در کنار فعالیتهای تولیدي کشاورزي و صنعتی از اهمیت فراوانی برخوردار است. رفع آلودگی محیطزیست و ایجاد محیطزیست پایدار دغدغه اصلی کلیه انسانهای روي زمین است. خوشبختانه با استفاده از فناوري زیستی و تواناییهای موجود در طبیعت میزان صدمه به محیطزیست را میتوان به حداقل رساند. گیاهپالایی روشی پالایشی است که شامل جذب، تغییر شکل، تجمع و یا تصعید آلایندهها با کمک گیاهان میباشد. از این روش براي زدودن آلودگیهای آب، خاك و هوا استفاده میشود. این فناوري میتواند براي رفع هر دو نوع آلاینده خاك یعنی معدنی و آلی بکار رود. در روش گیاهپالایی، گیاهان بر اساس سازوکار جذب طبقهبندی میشوند و آلودگی خاك به فلزات سنگین به کمک روشهای شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی کاهش داده میشود. با فناوري زیستی و تولید گیاهان تراریخته توانستهاند مسیر تولید بعضی آنزیمها را در گیاهان به نحوي تغییر دهند که مواد سمی موجود در گیاه به ترکیبات مفید و قابل استفاده، تبدیل شده و به محیطزیست نیز آسیبی نمیرساند.
در ايـن حـوزه، مجـلات، جزوات و مقالات گوناگوني به رشته تحرير در آمده است كه هر كـدام از آنها در جايگـاه خود و با گروه مخاطباني كه دارند، از اهميت مختص به خود برخوردارند. نويسندگان كتاب حاضر بـا سـاليان طـولاني تـدريس دروس کشاورزی و كشاورزي پایدار و ساير مباحثي كه به چنين مفاهيمي مربوط میشود، اندوختههای خـود در ايـن زمینهها را جمعآوری و در قالب اين كتاب عرضه کردهاند.
اين كتاب براي دانشجويان رشته كشاورزي و همچنين دانشجوياني كـه يـا بـه لحاظ اجباري بودن اين درس بايد آن را بگذرانند و يا علاقهمندان به دانستن كاربرد زیست پالایی و گیاهپالایی در بخش كشاورزي هستند، میتواند مفيد واقع شود.
فصل دوم: انواع و نقش گیاهان در پالایش عناصر سنگین/15
فصل سوم: انواع آلایندهها و تاثیرات آنها/21
فصل چهارم: روشهای پاکسازی آلایندهها/29
فصل پنجم: تاثیرات عناصر سنگین بر خصوصیات رشدی گیاهان/49
فصل ششم: تأثیر میکروارگانیسمها بر پالایش عناصر سنگین/59
فصل هفتم: تاثیر کلات در پالایش عناصر و خصوصیات رشدی گیاهان/65
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|